svētdiena, jūnijs 28

Ranka pils, muiža (Ramkau ) (Pilsdrupas)

Rankas pils  19...g.    Foto :
 http://www.rankasmuiza.lv/

Fotodizains : D.Ozola

Rankas pils, muiža (Ramkau ) tika uzcelta astoņpadsmitā gadsimta vidū - vēlāk tika paplašināta. Plašāka restaurācija notika no 1836. līdz 1866. gadam - kad notika fasādes un interjera dizaina veidošana saskaņā ar laiku klasisko stilu. Pēc Otrā pasaules kara, kad bija palikušas pils drupas, tika nodota skolas lauksaimniecības vajadzībām, kura mēģināja atjaunot ēku, taču 1986. un 1990.gadā, pēc diviem ugunsgrēkiem, pils tiek nopostīta. 
Rankas pils  
Foto : http://www.rankasmuiza.lv/
Fotodizains : D.Ozola

        
                                                                              Teritorijā ir skaista ozolu aleja, trīs dīķi starp ēkām. Ap bijušo Rankas muižu ir skaists parks ar kopējo platību 6.4 hektāri. Parks aug sekojoši koki - kļava, ozols, goba, apse, pīlādzis, riekstkoks.

Vecākā rakstiskā informācija par Rankas pili ir saglabājusies kopš 1528.gada, kad Rīgas arhibīskaps nodeva to viņa padomniekam Rozenam. Vēlāk, 1670.gadā laikā, Zviedrijas karaliene deva pili pulkvedim Arrow fon Holshtein, bet vēlāk viņa dēls pārdeva pili. Kopš 18.gadsimta vidus līdz 19.gadsimta 30tiem - pilī bija vairāki īrnieki , kad 1836.gadā, barons Mejerdofs iegādājās pili, kurš palika pilī, līdz agrārajai reformai 20tiem gadiem.


Informācijahttp://www.rankasmuiza.lv/