pirmdiena, jūnijs 8

Lielauces muiža (Groß -Autz)

Lielauces muižas apbūves ansamblis veidojies gleznainā Lielauces ezera krastā. Sākotnēji Lielauces muiža un parks piederējusi pirmā Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera dēlam hercogam Fridriham, kurš 1624.gadā muižā bija apmeties kopā ar visu galmu un ministriem, bet vēlākā laikā bijusi
Pēterburgā dzīvojošā grāfa Pālēna vasaras rezidence. Pils celta, izmantojot vēlā klasicisma un ampīra elementus. Interjerā saglabājušies un pils zālēs apskatāmas ampīra stila krāsnis un kamīni.
Neatņemami ainavas elementi ir divi tiltiņi – viens pāri saimniecības ejai, otrs – pāri grāvim no dīķa uz ezeru. Ap pili plešas 58 ha liels brīvā plānojuma parks, kas stādīts grāfa Mēdema laikā. Tajā aug dažādu sugu koki, arī Usūrijas baltegle, Japānas ciprese, Japānas korķozols, Kanādas un Mandžūrijas riekstkoks, īve, kā arī mūsdienās iecienīts krāšņumaugs – efeja.
Šobrīd pils un parks pieder Latvijas Lauksaimniecības universitātei un ir iespējams pils pārvaldnieces pavadībā izstaigāt pils telpas, apskatīt vietējās mākslinieces floristikas darbus, kā arī iznomāt telpas viesībām un pārnakšņot labiekārtotās istabiņās ar brīnišķīgu skatu uz Lielauces ezeru.

Informācija : http://www.auce.lv/