pirmdiena, jūnijs 8

Jaunauces muiža (Neu-Autz)

Jaunauces vārds minēts jau 13.gs. kā Livonijas ordeņvalsts īpašums. Jaunauce bijusi gan valsts īpašums, gan privātmuiža. Aptuveni 150 gadus tā dēvēta par Mazauci, bet hercogs Jēkabs atjaunojis Jaunauces nosaukumu. Laika gaitā muižas īpašnieki mainījušies.
Kungu māja būvēta 19. gs. sākumā ampīra stilā grāfam K. J. F. fon Mēdemam. 20.gs. sākumā arhitekts Makss Aleks fon der Rops veicis interjeru atjaunošanu, līdz ar to pilī līdz mūsdienām saglabājušies vairāki ļoti vērtīgi un iespaidīgi interjera elementi - vēlīnā klasicisma interjeru komplekss, lielākā 19. gs. sākuma krāšņu kolekcija (7 krāsnis) un Latvijā vienīgais autentiskais klasicisma stila kupola gleznojums. Samērā labi saglabājušās arī 9 muižas saimniecības ēkas. Pie muižas pils plešas 7,7 ha liels angļu stila jeb ainavu parks ar daudziem svešzemju koku un krūmu stādījumiem. Tur atrodas arī neparasts dīķis ar kanālu jeb igvāte.
Pēdējos gados muižas parks ir viens no nedaudzajiem parkiem Latvijā, kas tiek pareizi rekonstruēts. Atjaunots celiņu tīkls, iestādīti ap 1000 koku un krūmu, atjaunoti tiltiņi, lapene, soli, iztīrīts dīķis.
Tūristiem tiek piedāvātas ekskursijas gida pavadībā, pēc iepriekšējas vienošanās ielūkoties bijušajā barona vīna pagrabā un nobaudīt vietējo vīndaru darinātu Jaunauces pils vīnu un „nosmeķētzapti”, nogaršot barona tēju un baroneses kafiju. Nopērkami amatnieku meistarstiķi – grozi, grābekļi, zeķes un citas labas lietas. Ir arī ekskluzīva iespēja pārnakšņot padomju laiku skolas internātā vai uz grīdas uz saviem vai piedāvātajiem matračiem, kā arī iznomāt telpas pasākumiem.

Informācija : http://www.auce.lv/