sestdiena, decembris 17

Rūmenes muiža

Rūmenei, tās  zemēm un muižai ir ļoti sena vēsture vairāk nekā 600 gadu garumā. Pēc muižas tagadējo īpašnieku iniciatīvas izpētīta Rūmenes vēsture un muižas īpašnieku saraksts kopš pirmsākumiem 1437. gadā.
Rūmenes muižas kungu māja celta 1876. gadā neogotikas stilā. Rūmenes muiža atrodas pakalnā un tās gala fasādi ar zemāk esošo parku savieno kāpnes, kas ir viena no efektīgākajām šāda veida neorenesanses būvēm Latvijā.
Kopējā  muižas ansambļa platība ar 12 pieguļošajām ēkām savulaik veidojusi vairāk nekā 700 ha plašu teritoriju. Arhitektes Zaigas Gailes vadītā Rūmenes muižas rekonstrukcijas projekta, kas jau saņēmis Latvijas Arhitektu savienības balvu kā „Labākā pārbūve 2008”, mērķis ir pakāpeniski atjaunot Rūmenes muižas ansambli tās sākotnējā diženumā. Rūmenes muižas ainavu parks ar 364 reto koku dārzu ir 7,8 ha liels, un to plānojis ainavu arhitekts Georgs Kufalts, kurš savulaik Rīgā veidojis Arkādijas parku un Viesturdārzu. Kopš 1957. gada parks iekļauts īpaši aizsargājamo dabas objektu sarakstā.
Rūmenes muiža plānota kā Rīgas 5-zvaigžņu viesnīcas „Hotel  Bergs” lauku rezidence atpūtai, pasākumiem, banketiem un konferencēm ar nakšņošanas iespējām 5 plašos apartamentos.

Apmeklētājiem Rūmenes muiža pieejama no 2009. gada septembra.